mandag den 18. marts 2013

The Drowsy Chaperone



På Fredericia teater spiller i øjeblikket musical komedien ”The Drowsy Chaperone”. Vi befinder os i lille lejlighed, hvor vi møder vores vært for denne aften (eller eftermiddag). Han tegner os et billede af, hvordan teaterverdenen så ud, dengang i 1920’erne, da The Drowsy Chaperone havde premiere på ”The Morosco” teatret i New York. Det er den 28. november og det er super koldt, men det er du fuldstændig ligeglad, for du skal i teatret. Hele stykket vækkes til live i hans spisestue, og det billede han tegnede for dig, bliver farvelagt med de flotte farver. Damerne er smukke, feminine og rigtige divaer, der vil behandles med den attitude der bekommer den. Mændene er små-mandschauvinistiske, klædt i fine klæder, og marcherer rundt, som ejer de verden.      

Som teatrets sidste forestilling, er også den forestilling metapræget. Der er tale om et show i et show. Vi har det show vi sidder og ser (som ville være temmelig kedeligt uden det andet show, kan man vel nok godt blive enige om) hvor Søren Scheibye gør den som halv neurotisk mand, der har en kæmpe kærlighed til musikteater (selvom han egentlig hader musicals!).
Herudover har vi så den forestilling som vores kære mand i stolen fremtryller for os ved hjælp af en gammel grammofonplade, og en tilhørende afspiller. Pludselig åbner der sig en hel ny verden fuld af farver og energi. Her er enden altid god, og man kan læne sig afslappet tilbage, for lige meget hvor galt går, vil det altid lykkedes til sidst. Her har manden mulighed for at slippe væk fra det liv, han selv går og er en del af, og drømme sig væk til en anden verden. Og er det netop ikke det, musicals gør? De tager os til en anden verden, og giver os en lille melodi, vi kan tage med os i vores hjerter, på dage, hvor vi føler os triste og blå. 

Bjørg Gamst spiller Jane Roberts som spiller Janet Van De Graff, bruden som skal giftes med Robert Martin, som spilles af den fantastiske Percy Hyman (som spilles af Christian Lund).
Beatrice Stockwell spiller den snalrede anstandsdame, the Drowsy chaperone, som har til opgave, at holde bruden væk fra brudgommen, her i timerne før deres bryllup. Det skal så vise sig, at hun har fået en del og drikke, og måske har problemer med, at udføre denne opgave. 
Lars Mølsted gør det som Roman Bartelli der spiller Aldolpho der mistager anstandsdamen for at være bruden. Han finde hende i brudekammeret, og da anstandsdamen er den eneste der er til stede, må hun da naturligvis være bruden. Andet ville jo på ingen måde give mening. Hvorfor ønsker Aldolpho sig i en sådan grad, at forføre bruden? Jo, det er da fordi, Janet Van De Graffs producer Mr. Feldzieg der kommer til at tabe penge, hvis hun forlader scenen til fordel for ægteskabets sysler. I rollen som Mr. Feldzieg ses Kim Leprévost og med ham følger det dummekiindfolk til Kitty. George, som er Robert Martins forlover spilles af Thomas Jensen. Max Emil Nissen og Morten Lindemann Olsen gør det som gangstere og Christina Elisabeth Mørkøre gøre den som Tess (Trix),

Sceneriet er super godt, kostumerne formidable, og sættet oppet er bedre end noget andet vi endnu har set på Fredericia teater. Det er et humoristisk stykke, som kan appellere til folk i alle aldre.

Søren Scheibye bærer denne forestilling mere end nogen anden. Han spillede netop denne rolle, da han blev færdig på akademiet, og det er bestemt ikke tilfældigt, at netop denne mand er valg til rollen som den neurotiske mand igen. Han er født til denne rolle, eller denne rolle er skabt til ham. Take your pick. Han får alle med, og får alle til at føle, at vi er i lejligheden med ham. Han er jo ikke en skuespiller, han blot en mand der nyder musikken og hygger sig i sit hjem. Med en god kop te, en dejlig plade, ja hvad mere skal man bruge for at få en underholdende eftermiddag? 

Musikken er i top, og i dette tilfælde, kræves der jo ikke blot gode musikere, men også en timing der er spot on. Det kræver bestemt sit, når pladen hakker i det, når der skrues op og ned, spoles frem og tilbage, og når pladen pludselig stoppes fordi der var da lige noget  information om skuespillerene, musicalen, eller noget tredje der ligge måtte med!

Smukke kostumer og flot scenografi, lys og lyd, der tager alle et kæmpe talent. Dette talent nyder Fredericia Teater godt af. Talentet ses, og anerkendes, som det hører og bør! Et kæmpe bifald herfra skal lyde til alle jer, der oftest bliver overset af mængden når endnu en aften er gået på held, og tæppet er gået for sidste gang.

Jeg synes bestemt ikke, at dette er den bedste oversættelse vi har set, på Fredericia teater. Oversættelserne har siden det nye Fredericia teaters start, været forrygende og i top. Det er det stadig, men bedre er set.

Denne lille detalje, DER BESTEMT ER LILLE! er det eneste man kan sætte en finger på. Alle stjerner i verden får I herfra!

I Fredericia kan man noget med musicals. Man kan give publikum en anden verden. En lykkelig slutning og en melodi man kan tage sig med sig, når man føler sig blå. Føler du dig trist, så tag til Fredericia teater, her får du en melodi du kan tage med dig. Føler du dig glad, så tag også til Fredericia, der er med sikkerhed andre glade mennesker du kan dele din glæde med. Jeg er glad – og jeg har en melodi...


As we stumble along, on lifes funny journey
As we stumble along into the blue
We look here and we look there
Seeking answers anywhere
Never sure of where to turn or what to do

Still we bumble our way
Trough lifes crazy labyrinth
Barely knowing left from right
Nor right from wrong
And the best that we can do is hope a blue bird
Will sing his song, as we stumble along!

fredag den 8. marts 2013

Slutspil, Specialklassen og The Drowsy Chaperone


 Foto: Jesper Blæsild

Slutspil med Søren Spanning, Thomas Mørk, Maria Stenz og Niels Skousen spillede d. 26 februar 2013 på Fredericia Teater. Salen var fuld af mennesker, overraskende hvis jeg selv skal sige det, da man nok skal være af en særlig statur for frivilligt at sætte sig tilbage og nyde Samuel Becketts fantastisk foruroligende skuespil. Kun en måned før spillede Mens vi venter på Godot, igen et Samuel Beckett stykke, og selvom jeg ikke selv så dette, var der flere unge mennesker i min omgangskreds der havde været i teater i denne anledning. De fleste måske mindre frivilligt, da drama eleverne på Fredericia Gymnasium, ofte får muligheden for en billig tur i teatret, når Teater foreningen arrangerer. Også til Slutspil var der en del unge mennesker, hvor største delen af disse kom i grupper, som mistænksomligt havde størrelse af gymnasieklasser. Derfor tænke jeg også – Øv!, men det viste jeg heldigvis ikke at være et problem. De unge mennesker var velopdragende, og kunne under størstedelen af forestillingen undvære både spotify, facebook og twitter. Det var da en fantastisk oplevelse, at sidde i fyldt teatersal, hvor alle var stille, og holdte vejret.
   Man skal nok være af speciel type, for at sætte pris på Beckett, det kan man vidst ikke komme udenom. Min egen ledsager, kunne hverken finde hoved eller hale i monologerne og synes vist bestemt at det var spild af to goder timer.
Sådan havde jeg det dog ikke. Skønt var både stykket, monologerne, dialogerne, oversættelserne af disse, og de fire fantastiske skuespillere der udgjorde det som Clov, Hamm, Nagg og Nell.
Men hvordan skal man dog tolke disse monologer og dialoger. De giver ingen mening, og man skal tænke for meget. Man skal man nu også det? Der er tale om absurd teater, og derfor skal man selvfølgelig vende sig til stilen, men heri lægger også muligheden for en temmelig fri fortolkning. Heller ikke Samuel Beckett selv, gjorde det store i at hjælpe med fortolkningerne af hans stykker.
Sættet var smukt og hvidt. Var vi i en kahyt på et skib, hvor vi fulgte Hamm, som hverken kunne se eller stå? Fulgte vi hans assistent Clov, som ikke kunne sidde, eller Nell og Nagg der ikke havde nogle ben? Nell og Nagg er Hamms forældre, og han har kastet dem bort, men derfor kommer de alligevel igen. Af sig selv? Fordi han kalder?
Den hvide setting, som denne produktion har, giver en hel ny fortolkningsmulighed til det gamle og kendte. Normalt er sættet temmelig mørkt, og ligner måske nærmest en hule, men her er det lyst over det hele, hvidt og aflukket.
På et tidspunkt fortæller Hamm, at han til tider, før jorden gik under, besøgte sin ven på den lukkede afdeling. Er vi i virkeligheden inde i Hamms hoved? Er jorden gået under og menneskeracen som vi kender den udslettet?
Er Clov, Nell og Nagg i virkeligheden en del af den virkelighed Hamm har fremtryllet i sin ensomhed på en lukket institution, uden videre kontakt med omverdenen? Hvis Clov forsvinder, hvordan kan Hamm så leve? Hvis Nell og Nagg er borte, hvad er der så tilbage?
Vi venter i hvertfald sammen med de fire, men på hvad? På døden? På slutningen. Men slutningen, hvornår kan man vente den? Når det slutter for dig, slutter det så også for mig? 
Vi er sat her på jorden – det er der ingen kur mod

Denne sætning må være en af de mest rammende i hele stykket. En sætning der nok vil være hos mig, så længe jeg lever. Vi er sat her på jorden. Det er der ingen kur mod. Vi er her, og vi må gøre det bedste vi kan, inden det er for sent. Selvom vi mister nogle af de egenskaber vi forbinder med at være menneske, ved at være i live, er vi her alligevel. Og denne tilstedeværelse kan ikke kureres. Der er kun enten, eller.

Fantastisk flot stykke, der virkelig sætter tankerne i gang. Især Hamms monologer leveres til ug med kryds og slange af Søren Spanning, en af de største inden for dansk skuespil. I samspil med Thomas Mørk bliver det kun bedre. Tak til jer, tak til teaterforeningen og tak til Samuel Beckett, for muligheden for at nyde denne foruroligende og eftertænksomme forestilling!


Præcis en uge gik der, så stod Specialklassen for tur. Underholdning i særklasse blev bragt af alle dem der hedder Kasper, en med navnet Rasmus og en fyr der kunne spille klaver der vist nok hed Christian. Ikke et øje var tørt. Ikke af gråd - eller måske var det nok af gråd, men den fede type, hvor man griner så meget, at tårerne får frit løb.

Lege var der nok af, og der var et højt skift mellem dem. Alle drengene skiftedes til at lege, og de legede da også med os andre. De havde fest, for dem selv, og for os, og for alle der havde lyst til at deltage.

Improvisation er koderordet, og impro er der da også nok af. Nogle gange, måtte en lille ordforklaring følge, eksempelvis når publikum bliver bedt om at nævne en stress situation, og en kæk publikum så råber Thomas Banke. Så kan man være nødsaget til, at forklare lidt nærmere.  Man kan vel heller ikke forlange, at de gæve fyre, har sat sig ind i lokalpolitik og lokale nyheder (selv Thomas da har præget forsiderne i flere nationale aviser).

Det er bestemt awesome, at drengene finder tilbage til Fredericia teater. Det sker d. 4. April og d. 2. Maj. Her kan man igen opleve impro-comedy og husk! Der gives rabatter til de unge under 26. Det kan da kun gå godt!



d. 16. Marts har Fredericia teater præmiere på The Drowsy Chaperone, verdens måske sjoveste musical.  Her spiller alle teatrets egne skuespillere foruden Søren Scheibye og en masse andre fantastiske skuespillere.
Super underholdende for alle der har bare den mindste interesse i teater – men egentlig også for alle dem der troede de absolut ingen interesse havde. Det er humor på højt plan, og stykket er så godt sammensat, at man ikke kan andet end at glæde sig til 90 minutters underholdning.

Billetter til specialklassen kan købes her:

Billetter til The Drowsy Chaperone kan købes her: